Povijest društva

Osnivačka skupština Hrvatsko-austrijskog društva Rijeka održana je u dvorani WTC-a u Rijeci 9. svibnja 1994. godine, a nazočila su joj 32 osnivača. Svečana skupština, ujedno i predstavljanje Društva javnosti, održana je u Guvernerovoj palači u Rijeci 30. lipnja 1994. godine.

Prigodom osnivanja naglašeni su osnovni ciljevi rada Društva i to:: njegovanje i poticanje suradnje između epublike Hrvatske i Republike Austrije na području znanstvenih, kulturnih, sportskih i drugih djelatnosti.

Iste godine otvoren je u Rijeci, počasni Konzulat Republike Austrije, a počasnim konzulom imenovan je gosp. Georg Gavrilović, koji je i sada na toj funkciji i koji od osnivanja Društva prati i pomaže njegov rad.

U narednim godinama HAD Rijeka je razvio značajnu suradnju s prijateljima i partnerima u Austriji kroz: razmjenu učenika i studenata, suradnju znanstvenika i gospodarstvenika, suradnju na području kulture, ali i suradnju s drugim hrvatsko-austrijskim društvima u Hrvatskoj odnosno austrijsko-hrvatskim društvima u Austriji, kao i organizacijom Austrijanaca u svijetu (Weltbund).

HAD Rijeka je doprinio razvoju studija germanistike na Sveučilištu u Rijeci, otvaranju aAstrijske  knjižnice u Rijeci, pokretanju učenja njemačkog jezika u dječjim vrtićima u Rijecii te suradnji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji s odgovarajućim austrijskim fakultetom.

Kroz Društvo je prošlo stotine članova (od 1994. do 2004. registrirano je 376 članova). Godine 1997. HAD Rijeka je organizirao Memorijalni teniski turnir u čast preminulog prvog pedsjednika, a posljednjih godina Društvo je radilo na bratimljenju gradova Bad Ischla i Opatije.

Sve te aktivnosti dovele su i do odavanja posebnog pismenog priznanja radu našeg  Društva od strane Saveznog ministra za europske i međunarodne odnose Austrije, gosp. Michaela Spindeleggera.

Samo posljednih godina HAD Rijeka je organizirao nastup Mješovitog pjevačkog zbora "Ronjgi" u Klagenfurtu, gostovanju "Postchora" iz Klagenfurta, učestovanju u Autrijskom tjednu u Baški te humanitarni koncerta "Još dobra ima" čiji je ukupan prihod otišao prihvatilištu za beskućnike "Ruže sv. Franje".

Od osnivanja Društva, svake godine izlazi naš časopis "Glasnik"  odnosnono "Kurier", ne bez velikih napora u njegovu financiranju i distribuciji, prenoseći  informacije o radu našeg našeg Društva i drugih hrvatsko-austrijskih društava na području Republike Hrvatske.

Posebno smo zahvalni dr. Wilfriedu Holleissu i gđi. Martini Riedl, koji su nam posljednjih godina omogućavali susrete, radne skupovem koncerte u hotelu "Miramar" u Opatiji te pozivali naše članove na kulturna zbivanja u tom hotelu.

Također, za kvalitetan rad HAD Rijeka posebno zahvaljuje svim dosadašnjim predsjednicima, od predsjednika, gosp. Ante Starčevića, gosp. Dražena Hrešića, gosp. Igora Rožanića i , posljednjih godina gospođe Jagode Špalj.

 

 

Fotografije

Rijeka01Rijeka02Rijeka03